Istra - Tartufi

Istra

Istra je najveći Hrvatski poluotok. Tragovi ljudskog življenja u Istri sežu u prapovijest. Prvi poznati stanovnici istre, bili su Histri, po kojima je Istra dobila ime. Brojni narodi i kulture od Rimljana do danas ostavljali su svjedočanstva svojih kultura u graditeljstvu, zidnom slikarstvu i bogatoj crkvenoj arhitekturi. Iz svih razdoblja sačuvani su vrijedni spomenici crkvenog i svjetovnog graditeljstva.

Od pamtivijeka, posebice zbog njenog strateškog značaja (izlaz srednje Europe na Mediteran), Istru su nastojali pokoriti brojni osvajači koji su svoje tragove ostavljali, kako po cijelom europskom kontinentu, tako i po Istri. Može se reci da je sva europska povijest "prošetala" po Istri kroz medusoban dodir triju europskih civilizacija romanske, germanske i slavenske.

Kultura Istre povijesno je određena razvojem malih gradova i miješanjem različitih kulturnih tradicija, kao i povezivanjem kulture života na kopnu s kulturom života uz more. Taj se spoj vidi kako u izgledu gradova, tako i u narodnim običajima pa i u gastronomiji.

Tartufi

Tartuf je gljiva koja raste kao gomolj, odnosno nalazi se pod zemljom. Neugledan je i najviše nalikuje krumpiru, a u Istri ga nalazimo u dvije vrste, kao crni i bijeli tartuf.

Skriven u tamnom podzemlju glinaste teške zemlje srcolikog istarskog poluotoka, tartuf se može naći gotovo posvuda u unutrašnjosti Istre, ali vlažna Motovunska šuma njegov je najmiliji dom.

U Istri se tartuf vadi još iz davnina. Za njega su znali i rimski carevi i austrougarski plemići koji su ga uvelike konzumirali koliko zbog njegovog izvanrednog okusa toliko i zbog afrodizijskih karakteristika koje mu se pripisuju. Osim bijelog tartufa (Tuber Magnatum Pico) u Istri se mogu naći još i tri vrste crnog tartufa (Tuber Aestivum Vitt, Tuber ubicatum, Tuber melanu sporum).

Poznate je da tartufe u zemlji njuhom pronalaze psi ili svinje.

Leave a comment

Please login to leave a comment.