Sredozemna medvjedica – životinja pred istrebljenjem

Sredozemna medvjedica morski je sisavac perajar prilagođen životu u vodi. Snažno tijelo vretenasta je oblika, čeljusti poput onih u zvijeri i velika spretnost u plivanju i ronjenju omogućuje joj da se hrani morskom ribom, glavonošcima i drugim stanovnicima mora. Tijelo joj je pokriveno gustom, kratkom i masnom dlakom. Medvjedica velik dio dana provede u potrazi za hranom. Svoj plijen ne iznosi na kopno nego ga pojede plivajući na površini ili roneći. Morska medvjedica zalazi i na kopno. Najčešće su to špilje ili polušpilje, često s podmorskim ulazom, skrivene od čovjekova pogleda. Ondje se medvjedica odmara te nasvijet donosi svoje mladunče.

Danas je morska medvjedica najmalobrojniji inajugroženiji predstavnik europskih životinja i očito je pred istrebljenjem. Što je tome uzrok?

Medvjedica među morskim životinjama uglavnom nema prirodnih neprijatelja. Sasvim je sigurno da je glavni i jedini uzrok nestajanja te vrste čovjek. Medvjedica je proglašena razbojnikom i štetočincem što jede ribu na koju "samo čovjek ima pravo", uništava vrše i mreže, a prema nekima, čak je krivac i za štete u vinogradima, što je očita besmislica. Stoga su je ribari progonili i ubijali gdje god su mogli. Izgradnja naselja na obalama, velik porast broja brodova, posebno turističkih, smeta medvjedici. Mnoge nekad puste i mirne plaže više to nisu. Danas se ta životinja može još samo iznimno sresti uz udaljene otoke srednjega i južnoga Jadrana, iako se često čuje mišljenje da je u nas potpuno izumrla. U posljednje vrijeme čuju se vijesti da je medvjedica viđena. Vrlo su zanimljivi i začuđujući slučajevi zamijećeni 1982. i 1983. godine kod otoka Paga. Jednom su istodobno promatrane čak dvije životinje kako zajedno plivaju.

Međunarodna organizacija za zaštitu prirode svrstala je i "našu" morsku medvjedicu, prema kojoj smo se dosad pogrešno odnosili, među najugroženije životinjske vrste u svijetu. Iako je ta životinjska vrsta zakonski zaštićena, broj pripadnika te vrste stalno se smanjuje. Može li se morska medvjedica spasiti od istrebljenja, pokazat će budućnost.

Razmisli:

  1. Zašto je sredozemna medvjedica zakonom zaštićena?
  2. Tko je glavni krivac nestajanja, izumiranja sredozemne medvjedice?
  3. Zašto ta životinjska vrsta izumire?
  4. Gdje se još mogu vidjeti sredozemne medvjedice?

Leave a comment

Please login to leave a comment.