Danas je završio prvi eTwinning susret za učenje održan na hrvatskom jeziku.

 

Novi oblik mrežne komunikacije, eTwinning Learning Events ili prevedeno na hrvatski jezik susreti za učenje, u Europi je znan već nekoliko godina, a u Hrvatskoj je od 10. listopada 2013. Dovela ga je k nama cijenjena profesorica znana u cijelom svijetu Arjana Blažić iz IX. Gimnazije u Zagrebu, koja nam je u Hrvatsku donijela i mnogo novih svjetskih projekata, između ostaloga i  TeachMeet o kojemu sam u nekoliko navrata pisala. Profesorica Blažić već je držala na engleskom jeziku takav oblik edukacije, a ovo je prvi puta da se održava na hrvatskom jeziku, za obrazovne stručnjake koji govore i/ili razumiju hrvatski jezik.

Susreti za učenje su kratki online susreti s brojnim temama. Vode ih experti u određenom području i uključuju aktivan rad i suradnju između sudionika te predstavljaju priliku za učenje na novi i drugačiji način. Ideja je u kratkim i intenzivnim tečajevima ponuditi teme, stimulirati ideje, pomoći u razvijanju vještina i ne zahtijevati dugotrajnu obvezanost na suradnju. Posljednje predstavlja dobru karakteristiku za sve koji misle da su stalno u žurbi i svoju neposvećenost cjeloživotnom obrazovanju pravdaju brojnim vanjskim uvjetima, brzinom života, obiteljskim obavezama i nedostatku vremena za sebe. Svaki od susreta ima svoje mjesto, virtualnu sobu, unutar eTwinning Learning Lab-a ili eTwinning laboratorija za učenje i predstavlja priliku za druženje i učenje s kolegama te planiranje novih projekata.

Pedagoška osnovanost

Za učitelje i nastavnike koji svakodnevno koriste ili nastoje koristiti nove obrazovne tehnologije susreti za učenje predstavljaju najbolji i najkvalitetniji način stručnog usavršavanja, s obzirom da su sadržaji uvijek u toku, da prate tzv. trendove u području obrazovanja uz nove tehnologije i da poštuju osnovne postulate rada današnjice: suradnju, dijeljenje i učenje uz pomoć novih tehnologija. U mnoštvu korisnih sadržaja koji su prezentirani svatko će od sudionika pronaći barem u jednom dijelu nešto za sebe jer ideja Learning Labs-a i jest ponuditi sadržaje za sve. Mogućnost izbora uvijek je dostupna, kao i stalnost sadržaja što predstavlja veliku prednost u odnosu na druge online obrazovne sadržaje za koje se nemože pouzdano reći kolikog su vijeka. Na taj način omogućeno im je pristupanje i nakon službenog završetka edukacije.

Sve je sadržaje moguće čitati i proučavati te ispunjavati zadatke i aktivnosti u vrijeme koje najbolje odgovara samom korisniku. Na taj način i sam aktivni sudionik uči i spoznaje što znači online učenje, barem u onim vremenskim kategorijama unutar kojih sam organizira svoje radno i aktivno vrijeme.

Vrlo je jednostavno sudjelovati u ovakvom obliku mrežne edukacije. Potrebno se registrirati na eTwinning portal pri čemu će na eTwinning radnoj površini (Desktopu) biti postavljen obrazac za prijavu. Podaci za prijavu na Learning Labs-u nisu istovjetni podacima za prijavu na eTwinning portal i pri prvoj prijavi korisnički podaci bit će poslani na e-adresu. U Svakom trenutku moguće je kontaktirati djelatnike iz Agencije za mobilnost i programe EU u čijoj nadležnosti jest eTwinning i zatražiti od njih pomoć. Radno okruženje je vrlo slično ostalim virtualnim okruženjima za učenje. Trenutno je dostupno još šest susreta, pet na engleskom jeziku i jedan na njemačkom jeziku. Popis svih susreta, i onih već održanih, dostupan je na ovoj poveznici. Prijave za svaki susret otvaraju se tjedan dana prije početka susreta. Važno je brzo se prijaviti jer je mnogo korisnika zainteresirano za ovakav način edukacije. Po završetku edukacije svaki sudionik, ukoliko je ispunio određene zadatke, dobiva potvrdu o sudjelovanju. 

  „Alati i kompetencije“

Od 10. do 19. listopada 2013. održana je edukacija za hrvatskom jeziku za sve učitelje iz slavenskih država naziva „Alati i kompetencije“. Edukaciju su vodile Arjana Blažić, prof. i Suzana Delić, dipl. učiteljica, savjetnica iz OŠ Horvati u Zagrebu. Prvi je to susret ove vrste održan na hrvatskom jeziku i pobudio je veliko zanimanje obrazovnih stručnjaka svih profila i ne samo iz Hrvatske. Prijavljeno je bilo oko dvjesto učitelja i nastavnika, a aktivno je sudjelovalo oko sto šezdeset. Sadržaji su bili prilagođeni polaznicima svih razina iskustva. Cilj je edukacije bio upoznati Web 2.0 alate koji se koriste u podučavanju i realiziranju eTwinning projekata. Naglasak edukacije je bio na razvoju vještina kritičkog razmišljanja, suradnji i komunikaciji. Sudionici su učili kako koristiti nove obrazovne tehnologije kao način postizanja obrazovnih ciljeva i u različitim obrazovnim, ali i odgojnim kontekstima. Svrha cjelokupne edukacije je razviti praktične aktivnosti i primjenjivati ih u nastavi i svim ostalim oblicima rada.

         Jedini real-time i sinkroni događaj unutar spomenute edukacije bio je TeachMeet upriličen za sudionike Learning Labsa. Bila je to prilika da se sudionici aktivno uključe u cijelo događanje na način da svojim stvarnim sudjelovanjem ponajprije okuse čari ovakvog načina suradnje, a potom da svoj naporni i intenzivni rad okrune ovakvim događajem. Snimka održanog TeachMeeta dostupna je na ovoj poveznici.

           Ukoliko želite unaprijediti svoje profesionalne sposobnosti, upoznavati nove ljude i sudjelovati u međunarodnim projektima Learning Events su pravo mjesto za vas. Stoga požurite na eTwinning i prijavite se, te postanite dio velike zajednice europskih učitelja koji uče i žive uz eTwinning.