Povodom 6. izdanja Europskog tjedna mladih koji se obilježava diljem Europe u tjednu između 26. svinja i 2. lipnja 2013. godine u Zagrebu, na Zrinjevcu, 28. svibnja je održan Festival mladih Europe. Nakon eTwinning i Comenius tjedna te proljetne eTwinning kampanje naša nam je Agencija za mobilnost i projekte EU pripremila izniman događaj!

Europski tjedan mladih 2013. sastoji se od niza događaja i aktivnosti koje će se organizirati u svih 33 zemalja koje sudjeluju u programu EU Mladi na djelu čija je koordinacija i organizacija događaja povjerena Nacionalnim agencijama za program Mladi na djelu.


Glavne teme kojima se bavi ovogodišnji Europski tjedan mladih su:

- 25. godišnjica uspješne provedbe europskih programa za mlade

- aktivno građanstvo (u kontekstu Europske godine građana)

- aktivno sudjelovanje mladih u društvu te u izborima za Europski parlament koji će se održati 2014. godine.

 

Središnji događaj – proslava 25. godišnjice provedbe europskih programa za mlade dogodit će se u Bruxellesu 31. svibnja 2013, kad će Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulla Vassiliou ugostiti dodjelu nagrada za najuspješnije projekte koji su provedeni u tom razdoblju. U kategoriji Kritični građani natječe se i hrvatski predstavnik— Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture iz Knina, s projektom “Budući dijalog u podijeljenim zajednicama”. Uz dodjelu nagrada, bit će prikazan i video o povijesti i postignućima programa i njegovom utjecaju na mlade, zajednicu i društvo općenito. U videu će biti predstavljen i hrvatski ambasador mladih—Zrinko Vranješ, s projektom Europske volonterske službe koja se provodila u Finskoj, koji je izabran u kategoriji Mobilnost u učenju.

 

Kao dio festivala YO!Fest u organizaciji Europskog foruma mladih, 30. do 31. svibnja će se ispred Europskog parlamenta održati predstavljanje istaknutih projekata u sklopu programa Mladi na djelu. YO!Fest će također obuhvaćati kampanju Europskog foruma mladih „League of Young Voters“ ususret izborima za Europski parlament koji će se održati 2014.

 


U velikom broju hrvatskih radova bit će organizirani razni događaji s ciljem informiranja mladih o njihovim pravima kao europskim građanima, a pogotovo o mogućnostima financiranja kroz razne europske programe kojih je i Hrvatska dio. U dokumentu u prilogu moguće je pronaći aktivnosti u najbližem gradu i pridružiti se proslavi Europskog tjedna mladih!

Program Europskog tjedna mladih

Na Festivalu mladih Europe sudjelovali su predstavnici dječjih vrtića, osnovnih škola te srednjih državnih i privatnih škola koje su aktivne i uspješne u brojnim eTwinning i Comenius projektima. Bila je to prigoda da sudionici prezentiraju svoje projekte. Mnogo je prezentiranih eTwinning projekata nagrađeno  nagradama Nacionalne oznake kvalitete i Europske oznake kvalitete te nagradom COMET.

Vrlo je zanimljivo što su n a Festivalu sudjelovali i učenici, akteri tih projekata, koji su sa svog aspekta i iskustvenog doživljaja pričali o projektima u kojima su sudjelovali i u kojima sudjeluju.

Bila je to prilika i da iz prve ruke s drugim učenicima razmijene iskustva sudjelovanja u projektima, darivaju se, igraju i natječu.

Agencija za mobilnost i projekte EU pripremila je prekrasne i vrlo korisne radionice za najmlađe, ali i one starije. Tako su najmlađi sudjelovali u radionici izrade dječje zastave EU i izradi stabala od reciklažnog materijala. Učenicima je to bilo zanimljivo, veselo i poučno iskustvo. Ruke učenika prve skupine bile su oslikane različitim bojama koje su se rukovanjem miješale i na taj način prenosile poruku prihvaćanja različitosti, uvažavanja, dijeljenja, suradnje i radosti, ostavljajući trag na papiru. Druga je skupina učenika od reciklažnih materijala izrađivala stabla s porukama umjesto listova. Tako su se na listovima mogli iščitati nazivi projekata, želje, poruke, razmišljanja učenika sudionika.

Vrlo je zanimljivo bilo u vrijeme održavanja EU kviza. Učenicima su bila postavljana pitanja o Europskoj uniji i svim povezanim sadržajima. Zanimljivo je da su se u isto vrijeme natjecali učenici 2. razreda, učenici predmetne nastave, ali i srednjoškolci. Ono što je bilo vrlo zanimljivo jest činjenica da su najmlađi sudionici kviza, ponosni eTwinneri 2.c. razreda I. osnovne škole Bjelovar, učiteljice Nataše Ljubić Klemše, zasjajili svojim znanjem o uniji. Broj zemalja članica EU, broj jezika u EU, skladatelj himne, glavni grad zemlje predsjedateljice, sjedište Vijeća Europe, datum ulaska Hrvatske u EU, broj zemalja članica osnivačica EU, broj zvjezdica na zastavi EU, ime predsjedatelja Europske komisije…samo su neka od pitanja na koja su učenici brzo i točno odgovarali.

Za nagradu svi su pobjednici dobili prekrasne poklone Agencije za mobilnost i projekte EU, ali i ostali su sudionici EWU kviza otišli kućama s poklonima.

Uz dobro društvo, zanimljiv program, zabavne sadržaje, ples, igru i pjesmu vrijeme je brzo prošlo.

Kući smo se vratili s novim znanjima i novim spoznajama o korisnosti eTwinning i Comenius zajednice i prednostima sudjelovanja u istima. Neprocjenjivo iskustvo stekli su mladi eTwinneri, baš sad, na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

DSC05497a

DSC05498a

DSC05499a

DSC05500a

DSC05505a

IMG 1647a

IMG 1667a

Zahvalnica Festival mladih EUa