NE!

Na zao je glas došao zbog upotrebe neukih i nedovoljno upućenih i s pravilima društvenih mreža upoznatih korisnika.

FB i obrazovanje, moguće, ostvarivo, realno i poželjno. Svaka je društvena mreža napravljena u dobroj vjeri, isključena su nepoželjna ponašanja, nisu podržana bilo kakva ugrožavanja. Propustili smo nekoliko generacija podučiti pravilnoj i odgovornoj upotrebi društvenih medija, u kojima prednjače društvene mreže. Teško moguće ispraviti taj propust, ali možemo odgajati i obrazovati nove generacije za odgovornu i svrsishodnu upotrebu društvenih medija.

Ne volim kad mi dijelom nadređeni spočitavaju moje naglašavanje odgojne komponente osnovne škole, s naglaskom primarnog obrazovanja. Škola jest odgojna i obrazovna ustanova, po svojem temeljnom određenju, pa nam je zadaća djelovati odgojno i obrazovno, tim redom. Vjerojatno je i prije, u vremenu donošenja ovog, još uvijek važećeg pojašnjenja i objašnjenja (definicije) osnovne škole, primarno bilo odgojno djelovanje po(d)učavatelja prema svojim učenicima. Mislim kako se niti danas nije situacija bitno promijenila, drugačije su okolnosti, ali nam je cilj isti.

I ne volim jer nije profesionalno kad pojedini misle kako su društveni mediji sinonim za društvene mreže.

Društveni su nam mediji u svemu promijenili ustaljene navike. Nekome su te promjene bile bezbolne, dobrodošle, poželjne; netko se prilagođava na njih svjestan njihove neminovnosti, netko bi želio biti "prijatelj" s njima, ali...; a neki ništa od svega ne žele, osim staus quo. Ne mogu si pomoći, ali su mi posljednji uvijek bili u interesnoj zoni. Možem(o) započeti novi tematski blog o istima ;)

FB, poštivanje pravila društvene mreže, PRVI i OSNOVNI zahtjev sigurnog i odgovornog korištenja društvenih mreža. Primarna je uloga roditelja. Nakon toga će se pojaviti autoritarna učiteljica primarnog obrazovanja koja će preispitati svoje učenike (i njihove roditelje) jesu li postupili protivno pravilima društvene mreže. Nema sankcija osim moguće prijave osnivaču ili ignoriranja, blokiranja zahtjeva za prijateljstvom takve osobe, koja najčešće u vrlo kratkom roku želi privući i steći što veći broj prijatelja. Postupanje po uputama u startu će eliminirati neke od potencijalnih lažnih korisnika.

Dakako da ništa od navedenog nije dovoljno, ako izostane suradnja roditelja i podrška u našim pokušajima. Ali ako i jednog učenika i njegovog roditelja time podučimo odgovornom ponašanju na društvenim mrežama uspjeli smo!!! A postići ćemo i više, samo se trebamo i MORAMO uključiti u taj proces, koji je važniji od uvođenja informatike u 1. razred osnovne škole. Ne treba nam novi predmet o sigurnom i odgovornom ponašanju i upotrebi društvenih medija. Potrebna je sustavna i svakodnevna poduka učenika (istovremeno i mnogih njihovih učitelja) o obrazovnim mogućnostima društvenih medija u obrazovanju.

Promjene ne idu "preko noći". Tako se nisu niti zbile.

Srećom poznajem prekrasne ljude, drage kolegice i kolege, koji su svoje znanje o društvenim medijima pjesnički rečeno pretočili u svoje učenike i svoj profesionalni rad, te društvene medije svakodnevno koriste u radu. Ti su mi dragi ljudi uzor i podrška.

 

Do sljedećeg nastavka ovdje pročitajte dvanaest dobrih primjera upotrebe FB u obrazovanju.