31. svibnja 2012. u organizaciji CARNet-a i povodom obljetnice desete godine CARNetove E-learning akademije održan je okrugli stol "Institucionalne politike obrazovnih ustanova u Hrvatskoj o korištenju društvenih medija u obrazovanju".

Moderatorica panel rasprave je bila Lidija Kralj, prof., voditeljica projekta "Sigurniji internet za djecu i mlade", 
a uvodničari: 
Vinko Filipović, prof., ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje;
Danijel Artenjak, mag. oec., Social Media Manager, iStudio, Zagreb;
Fredi Glavan, prof., ravnatelj Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov, Opatija;
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica, I. osnovna škola Bjelovar;
dr.sc. Ivica Botički, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb;
Martina Zelenka, Agencija za zaštitu osobnih podataka;

Iako su društveni mediji sveuprisutni u svim aspektima funkcioniranja modernog društva, hrvatske obrazovne ustanove još uvijek i najčešće nemaju službeni institucionalni stav o njihovom korištenju u nastavi.
Unatoč tome, društveni se mediji koriste u obrazovnom kontekstu na ustanovama od osnovnog do visokoškolskog obrazovanja, a obrazovni stručnjaci koji se odluče na takve metode i alate, njihovo korištenje reguliraju uglavnom od slučaja do slučaja.
S ciljem da podigne svijest o potrebi sustavnog promišljanja i reguliranja korištenja društvenih medija u obrazovnom kontekstu, CARNet je organizirao okrugli stol pod naslovom „Institucionalne politike obrazovnih ustanova u Hrvatskoj o korištenju društvenih medija u obrazovanju“.
Na ovo iznimno važno događanje pozvana sam i ja. Raspravljalo se o primjerima korištenja društvenih medija; prevenciji, edukaciji i zaštiti te o kodeksima, smjernicama ili pravilima prihvatljivog korištenja društvenih medija, Interneta i mobilnih tehnologija.

Moj je stav prema upotrebi i primjeni društvenih medija u obrazovanju pozitivan. Smatram da je naša zadaća podučiti učenike prvenstveno sigurnosti upotrebe društvenih medija. Trebamo ih podučiti kako odgovorno koristiti prednosti novih tehnologija. Trebamo podupirati svaku dobru i pozitivnu inicijativu za upotrebom društvenih medija, koji nisu samo društvene mreže u kojima prednjači Facebook, koji je zbog neznanja većine korisnika ozloglašen. Tehnologija je sama po sebi neutralna. Društveni su mediji stvoreni za upotrebu u dobroj vjeri. Neznanje korisnika i zloupotreba mogućnosti, bez kontrole odraslih, dovela je do otpora i negativnog stava mnogih prema društvenim medijima u obrazovanju. Samo educirani i za nove tehnologije spremni obrazovni stručnjaci mogu unaprijediti obrazovanje njihovom upotrebom i primjenom!

Publika je tijekom razgovora mogla postavljati pitanja i glasati o postavljhenima, bilo da je sudjelovala izravno u raspravi ili putem Twittera #DMpanel.

Cjelokupni je razgovor dostupan putem poveznice: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&;id=1845.

CARNet 31.5.2012.