Prednosti novih tehnologija treba iskoristiti i u nastavnom procesu primijeniti što je više moguće.

Kao takve, nove tehnologije treba koristiti i upotrebljavati kao nove metode učenja i poučavanja. Jedan od načina je organiziranje i provođenje videokonferencija. S obzirom da svi nemamo niti ćemo u dogledno vrijeme imati profesionalne videokonferencijske uređaje treba koristiti alate Weba 2.0, u ovom slučaju Skype kao konferencijski alat.

Preduvjeti za provođenje videokonferencije su posjedovanje računala s Internetom (stabilna i brza internetska veza), web kamera, računalni mikrofon (kako bi se izbjegla mikrofonija), na računalo postavljen program Skype (s korisničkim imenom učiteljice ili učitelja) i škola, razred, s kojim će biti ostvarena ovakva virtualna suradnja. Preporučljivo je upotrijebiti i projektor kako bi svi učenici na platnu ili ploči mogli pratiti razgovor.

I najvažnije, dobra volja za suradnju :-)

Kao i u svakom radu potrebna je temeljita priprema. Prije svega odabir teme koja treba biti zajednička i bliska svim sudionicima konferencije. Zato je vrlo dobro organizirati videokonferenciju između učenika istog ili bliskog razreda.

Od velike je pomoći moja profesionalna mreža (PLN - Personal Learning Network) i poznanstvo s profesoricom ogulinske gimnazije Marijanom Smolčec, zaljubljenicom u videokonferencije i organizatoricom velikih internacionalnih videokonferencijskih evenata. Pomogla nam je povezati se s s učenicima 2. razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina, PŠ Kučinići i njihovom učiteljicom Ivankom Kirasić.

Tema videokonferencije bila je zavičaj. Učenici 2. razreda nama su predstavili svoj brdoviti zavičaj i njegove posebnosti te nas upoznali s najvećom hrvatskom spisateljicom Ivanom Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu. Ispričali su nam kako je organiziran Ogulinski festival bajki, dani čarolije i popratna događanja na koje su nas i pozvali.

Moji učenici 1. razreda njima smo pričali o našem nizinsko-brežuljkastom zavičaju, prepoznatljivosti našeg grada Bjelovara te posebnostima naše I. osnovne škole Bjelovar. Pozvali smo učenike 2. razreda PŠ Kučinići i njihovu učiteljicu da doputuju do nas i s nama posjete Lovrakov centar u Velikom Grđevcu, posvećen velikanu hrvatske dječje književnosti Mati Lovraku.

U tridesetminutnom razgovoru učenici su se međusobno predstavili i upoznali, pričali, pjevali zajedno i samostalno pjesme te dogovorili daljnju suradnju dopisivanjem i pisanjem stvarnih razglednica i pisama, organiziranjem sljedećih videokonferencija te virtualnu putem zajedničke wiki stranice.

Ovo novo iskustvo u provođenju i organiziranju ovakve zajedničke aktivnosti za preporučiti je svima. Na društvenoj mreži FB postoji i grupa Videoconferencies čiji je cilj okupiti istomišljenike, potaknuti na suradnju druge zainteresirane i omogućiti lakše pronalaženje partnerskih škola, odnosno razreda. 

Video call snapshot 2   DSC02570a

 DSC02579a    Picture of me 1