Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Login
    Login Login form
03
Srp

Pismo podrške napadnutoj kolegici Vukšić

Stop nasilju nad učiteljima

Danas smo mi učitelji i stručni suradnici na e-adresu OŠ Vrgorac i na adresu internetskog portala Nastavnici.org uputili pismo podrške napadnutoj kolegici Vukšić. 

Pismo prenosim u cijelosti:

PODRŠKA KOLEGICI  MIRANDI VUKŠIĆ TE ZAHTJEV ZA PROMJENU NEIZDRŽIVE SITUACIJE U ŠKOLAMA

Učitelji i stručni suradnici 1. OŠ Bjelovar pružaju punu podršku kolegici iz OŠ Vrgorac koju je pred maloljetnom djecom fizički napao roditelj i koja je pretrpjela i psihičko i fizičko nasilje i to samo zato što je radila svoj posao.

Vrijeme je da  prosvjetne vlasti, inspekcijske i nadzorne službe te cijela prosvjetna javnost shvati da su učitelji i stručni suradnici vrlo često meta napada roditelja koji amnestirajući svoje dijete za učinjena problematična ponašanja ili neispunjavanje svojih obveza glede učenja, isključivo vide krivca u učiteljima ili stručnim suradnicama škole.

Situacija je posebno teška u osnovnim školama u kojima se, bez ikakvih provedbenih mehanizama, treba svakodnevno rješavati problem nasilja među učenicima, ali na apsurdan način, bez krivca jer na žalost, roditelji rijetko žele priznati da je njihovo dijete učinio nasilna ponašanja.

Također se, učestalo, od strane roditelja ulazi u stručnu ekspertizu učitelja što se tiče praćenja, vrednovanja ili ocjenjivanja učeničkog znanja ili stručnog suradnika u savjetodavnom radu.

Vrijeme je da se prestane reagirati na anonimne prijave inspekcijskim ili nadzornim službama i da se onima koji su predmet inspekcijskog ili nadzornog uvida dade bar moralna zadovoljština kad se ustvrdi da se postupalo po zakonu i profesionalnoj etici. Nije u redu da se za roditeljske objede, napade ili klevete predlaže samo privatna tužba i da ne postoji nikakav institut zaštite od strane prosvjetnih vlasti.

Također mislimo da je Zakon o općem upravnom postupku izravni udar pravne na prosvjetnu struku u kojoj nam se onemogućuje da izreknemo ni najmanju pedagošku mjeru bez roditeljskih pritužbi i pretvaramo se iz pedagoških djelatnika u policijske isljednike.

Ovakva situacija postaje neizdrživa za nas i nije u redu od nas očekivati sve, a ne dati nam mehanizme za rješavanje. Također je zastrašujuće bojati se za svoj goli tjelesni integritet dolazeći na posao.

Želimo našoj kolegici brz oporavak!

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments