Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Login
    Login Login form
22
Lis

Comenius asistentica - 1. dio

Na prošlogodišnjem natječaju za cjeloživotno za RH, objavljenom na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije prijavila sam sebe i svoju školu za aktivnost ugošćivanja Comenius asistenta (informaciju sam čula na 1. eTwinning konferenciji održanoj 14.12.2011. u Zagrebu).

Početkom srpnja dobila sam obavijest kako je moja škola dobila čast ugostiti Comenius asistenticu iz Njemačke. Bijah sretna, moja EU suradnja se proširivala. Bit ću mentorica sudentici primarnog obrazovnja.

Tijekom cijelog ljeta s asistenticom sam izmjenjivala informacije, prikupljala podatke o njezinoj interesnoj sferi, obvezama, željama... istovremeno poslagujući i stvarajući mozaik kako sve to uklopiti u realnost moje škole, mojih školskih i obiteljskih obaveza.

Tijekom rujna asistentica je boravila u Splitu gdje je u sklopu Erasmus programa EILC učila hrvatski jezik. Kolegice koje su imale prošlogodišnjeg iskustva s Comenius asistenticama rekoše mi kako je to dobar znak da će studentica htjeti učiti, surađivati i aktivno se angažirati u školsku svakodnevnicu.

Nekako sam iz svih mejlova između asistentice i mene osjetila isto. Pozitivne vibracije!

Tijekom kolovoza uspjela sam dogovoriti smještaj, dogovoriti osnivanje školskog stručnog Tima za međunarodnu suradnju čiji su mi članovi trebali biti na pomoć u svim poslovima povezanima uz ugošćivanje asistentice te sama sa sobom sastaviti okvirni plan asistiranja, usklađen sa željama i prijedlozima asistentice. 

Ono čega sam se kao mentorica najviše pribojavala bila je administracija i poštivanje hrvatske legislative koja još uvijek nije pripremljena za ovakve projekte. Podrška naše NA (kratica nacionalne agencije - AMPEU) vrhunska je, iznimno profesionalna i za ugled i uzor ostalim agencijama u Hrvatskoj. U svakom sam trenutku, odmah, mogla dobiti bilo kakvu pomoć i savjet te riješiti bilo koju nedoumicu.

Na drugom sam Učiteljskom vijeću početkom rujna sve kolegice i kolege upoznala s našim projektom, ugošćivanjem Comenius asistentice, podijelila zadatke i organizirala suradnju. Ispočetka sam se brinula kako senzibilizirati kolegice i kolege za suradnju s asistenticom. Ubrzo su se kolegice same javljale u želji da sudjeluju i surađuju s asistenticom. Dakako da je bilo i onih koji su me pitali čemu sve to? Koji je cilj? Hoće li škola dobiti novce za to? Ponajboljim pitanjem učini mi se ono tko to financira?

Toliko o tome!

 

 

Rate this blog entry:
0
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments