Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form
03
Lip

Okrugli stol o društvenim medijma u obrazovanju

31. svibnja 2012. u organizaciji CARNet-a i povodom obljetnice desete godine CARNetove E-learning akademije održan je okrugli stol "Institucionalne politike obrazovnih ustanova u Hrvatskoj o korištenju društvenih medija u obrazovanju".

Moderatorica panel rasprave je bila Lidija Kralj, prof., voditeljica projekta "Sigurniji internet za djecu i mlade", 
a uvodničari: 
Vinko Filipović, prof., ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje;
Danijel Artenjak, mag. oec., Social Media Manager, iStudio, Zagreb;
Fredi Glavan, prof., ravnatelj Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov, Opatija;
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica, I. osnovna škola Bjelovar;
dr.sc. Ivica Botički, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb;
Martina Zelenka, Agencija za zaštitu osobnih podataka;

Iako su društveni mediji sveuprisutni u svim aspektima funkcioniranja modernog društva, hrvatske obrazovne ustanove još uvijek i najčešće nemaju službeni institucionalni stav o njihovom korištenju u nastavi.
Unatoč tome, društveni se mediji koriste u obrazovnom kontekstu na ustanovama od osnovnog do visokoškolskog obrazovanja, a obrazovni stručnjaci koji se odluče na takve metode i alate, njihovo korištenje reguliraju uglavnom od slučaja do slučaja.
S ciljem da podigne svijest o potrebi sustavnog promišljanja i reguliranja korištenja društvenih medija u obrazovnom kontekstu, CARNet je organizirao okrugli stol pod naslovom „Institucionalne politike obrazovnih ustanova u Hrvatskoj o korištenju društvenih medija u obrazovanju“.
Na ovo iznimno važno događanje pozvana sam i ja. Raspravljalo se o primjerima korištenja društvenih medija; prevenciji, edukaciji i zaštiti te o kodeksima, smjernicama ili pravilima prihvatljivog korištenja društvenih medija, Interneta i mobilnih tehnologija.

Moj je stav prema upotrebi i primjeni društvenih medija u obrazovanju pozitivan. Smatram da je naša zadaća podučiti učenike prvenstveno sigurnosti upotrebe društvenih medija. Trebamo ih podučiti kako odgovorno koristiti prednosti novih tehnologija. Trebamo podupirati svaku dobru i pozitivnu inicijativu za upotrebom društvenih medija, koji nisu samo društvene mreže u kojima prednjači Facebook, koji je zbog neznanja većine korisnika ozloglašen. Tehnologija je sama po sebi neutralna. Društveni su mediji stvoreni za upotrebu u dobroj vjeri. Neznanje korisnika i zloupotreba mogućnosti, bez kontrole odraslih, dovela je do otpora i negativnog stava mnogih prema društvenim medijima u obrazovanju. Samo educirani i za nove tehnologije spremni obrazovni stručnjaci mogu unaprijediti obrazovanje njihovom upotrebom i primjenom!

Publika je tijekom razgovora mogla postavljati pitanja i glasati o postavljhenima, bilo da je sudjelovala izravno u raspravi ili putem Twittera #DMpanel.

Cjelokupni je razgovor dostupan putem poveznice: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&;id=1845.

CARNet 31.5.2012.

 

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments