Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form
30
Tra

Naša prva videokonferencija

Prednosti novih tehnologija treba iskoristiti i u nastavnom procesu primijeniti što je više moguće.

Kao takve, nove tehnologije treba koristiti i upotrebljavati kao nove metode učenja i poučavanja. Jedan od načina je organiziranje i provođenje videokonferencija. S obzirom da svi nemamo niti ćemo u dogledno vrijeme imati profesionalne videokonferencijske uređaje treba koristiti alate Weba 2.0, u ovom slučaju Skype kao konferencijski alat.

Preduvjeti za provođenje videokonferencije su posjedovanje računala s Internetom (stabilna i brza internetska veza), web kamera, računalni mikrofon (kako bi se izbjegla mikrofonija), na računalo postavljen program Skype (s korisničkim imenom učiteljice ili učitelja) i škola, razred, s kojim će biti ostvarena ovakva virtualna suradnja. Preporučljivo je upotrijebiti i projektor kako bi svi učenici na platnu ili ploči mogli pratiti razgovor.

I najvažnije, dobra volja za suradnju :-)

Kao i u svakom radu potrebna je temeljita priprema. Prije svega odabir teme koja treba biti zajednička i bliska svim sudionicima konferencije. Zato je vrlo dobro organizirati videokonferenciju između učenika istog ili bliskog razreda.

Od velike je pomoći moja profesionalna mreža (PLN - Personal Learning Network) i poznanstvo s profesoricom ogulinske gimnazije Marijanom Smolčec, zaljubljenicom u videokonferencije i organizatoricom velikih internacionalnih videokonferencijskih evenata. Pomogla nam je povezati se s s učenicima 2. razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina, PŠ Kučinići i njihovom učiteljicom Ivankom Kirasić.

Tema videokonferencije bila je zavičaj. Učenici 2. razreda nama su predstavili svoj brdoviti zavičaj i njegove posebnosti te nas upoznali s najvećom hrvatskom spisateljicom Ivanom Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu. Ispričali su nam kako je organiziran Ogulinski festival bajki, dani čarolije i popratna događanja na koje su nas i pozvali.

Moji učenici 1. razreda njima smo pričali o našem nizinsko-brežuljkastom zavičaju, prepoznatljivosti našeg grada Bjelovara te posebnostima naše I. osnovne škole Bjelovar. Pozvali smo učenike 2. razreda PŠ Kučinići i njihovu učiteljicu da doputuju do nas i s nama posjete Lovrakov centar u Velikom Grđevcu, posvećen velikanu hrvatske dječje književnosti Mati Lovraku.

U tridesetminutnom razgovoru učenici su se međusobno predstavili i upoznali, pričali, pjevali zajedno i samostalno pjesme te dogovorili daljnju suradnju dopisivanjem i pisanjem stvarnih razglednica i pisama, organiziranjem sljedećih videokonferencija te virtualnu putem zajedničke wiki stranice.

Ovo novo iskustvo u provođenju i organiziranju ovakve zajedničke aktivnosti za preporučiti je svima. Na društvenoj mreži FB postoji i grupa Videoconferencies čiji je cilj okupiti istomišljenike, potaknuti na suradnju druge zainteresirane i omogućiti lakše pronalaženje partnerskih škola, odnosno razreda. 

Video call snapshot 2   DSC02570a

 DSC02579a    Picture of me 1

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments