Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form
12
Velj

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)

ACTA je multinacionalni sporazum stvoren u svrhu utvrđivanja međunarodnih standarda za provedbu prava intelektualnog vlasništva. Cilj je sporazuma, između ostaloga, uspostaviti međunarodni pravni okvir za povredu prava intelektualnog vlasništva (copyrighta) na Internetu, želeći stvoriti novo upravljačko tijelo izvan postojećih (Svjetske trgovinske organizacie, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo i Ujedinjenih naroda).

Sporazum je potpisan 1. listopada 2011. u Austriji, Kanadi, Japanu, Maroku, Novom Zelandu, Singapuru, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama. U siječnju 2012. Europska unija i njezine 22 članice potpisale su isti sporazum. Nakon ratifikacije u 6 zemalja ugovor će stupiti na snagu.

Ugovor je obavljen 15. travnja 2011. i sadrži 6 poglavlja i 45 članaka.

Prvo poglavlje govori o početnim odredbama i općim definicijama.

Drugo poglavlje postavlja pravni okvir za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Treće poglavlje navodi ovršnu praksu.

U četvrtom se poglavlju govori o međunarodnoj suradnji.

Peto poglavlje govori o institucionalnoj izvedbi i provedbi.

U šestom se poglavlju navode završne odredbe.

Konačni tekst ugovora


Pročitajte Što nam je ugroženo


Ivan Vučica, student i programer, u svojem otvorenom pismu predsjedniku Josipoviću piše Predsjedniče, razočali ste nas!


Svatko od nas ima svoje mišljenje o intelektualnom vlasništvu, ali osobnog sam stava da ACTA nije rješenje niti način za borbu i konačni okršaj s piratstvom na Internetu, najslobodnijem mediju ikada.

 

 

 

 

 

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments