Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Login
    Login Login form
01
Tra

Zašto je odzvonilo Internet Exploreru 6?

Većina ljudi ne voli promjene. Potkrjepljuje to tvrdnja kako mozak voli dosljednost, bila ona dobra ili loša i zato je vrlo teško promijeniti ustaljene navike. Vjerojatno zato još velik broj korisnika Interneta koristi preglednik Internet Explorer 6 ili čak stariju inačicu jer pri njegovoj upotrebi mozak radi kao „autopilot". Postoji niz razloga zašto se sporo prelazi na najnoviju verziju IE 8 ili na neki drugi preglednik. Neki niti ne znaju koji preglednik koriste pa ne znaju niti za njihove nadogradnje. Neki ne vole mijenjati postojeće programe na računalu, ali ima i korisnika koji imaju staro računalo sa starim operativnim sustavom koji najbolje podržava IE 6 koji im je došao u paketu s operativnim sustavom.

Prvi je korak u prelasku na bolji i sigurniji web preglednik edukacija korisnika Interneta o problemima i propustima starih i starijih web preglednika.

Stvar sigurnosti

Na sigurnosne propuste u preglednicima Internet Explorer 6 i Internet Explorer 7 upozorava i sam Microsoft. Naime, njihova upotreba omogućuje napadaču preuzimanje kontrole nad računalom ako korisnik posjeti internetske stranice sa zloćudnim kodom. Kako za sada nije dostupna odgovarajuća zakrpa, kao jedan od načina za rješavanje problema, Microsoft savjetuje nadogradnju na Internet Explorer 8 i kasnije operativne sustave (Windows 7). Da je tome tako govori i podatak kako će Google tijekom 2010. godine prestati s podrškom za preglednike IE 6 i starije ako ih još ima. Kao razlog tome navode implementaciju novih i sofisticiranih značajki i mogućnosti aplikacija te njihovo daljnje razvijanje, a koje je vezano uz nove tehnologije koje preglednik treba podržavati. I Googleov video servis You Tube 13. ožujka 2010. prestaje podržavati IE 6. To znači da korisnici tog preglednika ili starijeg neće moći uživati u svim njegovim sadržajima.

Da problema s IE 6 ima toliko govori i kampanja „Stop IE 6" pokrenuta od strane programera diljem svijeta. Čak su i neke vlade europskih država, među ostalim Njemačke i Francuske, zbog sigurnosnih problema savjetovale svojim građanima da prestanu koristiti IE 6 te ih uputile na druge internet preglednike koji ne pripadaju Microsoftu kao što su Firefox, Safari, Chrome i dr.

Krenimo redom: Internet Exploreru 6 iscurilo je vrijeme. Nastao je 2001. godine kada je arhitektura na kojoj se zasniva Internet bila mnogo manje nedužno mjesto. Od tada do danas dogodilo se toliko novoga u web tehnologiji i evoluciji online aplikacija da više ne može pratiti nove web standarde koje propisuje W3 konzorcij, što za posljedicu ima nemogućnost prikazivanja određene stranice u potpunosti, slabiju čitljivost i nekompatibilnost s mobitelom ili Internet televizijom. U pogledu sigurnosti priča je još ozbiljnija. IE 6 nema u sebi ugrađene sigurnosne komponente pa je napadačima puno lakše „hakirati", odnosno izvršiti tzv. cyber napad na računalo i sve dokumente i podatke u njemu. Kao da se auto ostavi otključanim s ključem u bravi!

Inovacije novih preglednika

Upotrebom naprednijih web preglednika omogućeno je više privatnosti u surfanju jer noviji preglednici znaju sprječavati anonimno surfanje, phishing (jedan od oblika prijevare koji podrazumijeva skup aktivnosti kojima neovlašteni korisnici korištenjem lažnih poruka elektroničke pošte i lažnih web stranica, većinom financijskih organizacija, pokušavaju korisnika navesti na otkrivanje povjerljivih osobnih podataka kao što su OIB, JMBG, korisnička imena i zaporke, PIN brojeve, brojeve kreditnih kartica i sl.) i zaustavljaju sve popularniji način krađe – clickjacking (korisnike se navodi da kliknu na poveznicu prema drugom web sjedištu koja se skriva ispod sadržaja prikazanog web sjedišta). Noviji preglednici ne pamte nikakve unesene šifre, adrese posjećenih stranica ili statistike. Baš kao da korisnik nikada nije sjedio za računalom. Istovremeno zaustavljene su druge web stranice da prikupljaju podatke o korisnicima tijekom surfanja.

Nije zanemariv ni niz drugih inovacija koje stari preglednici nemaju, a što olakšava pregledavanje Interneta. Novi su preglednici brži u radu i učitavanju web stranica, jednostavniji i učinkovitiji, a imaju i mogućnost stilskog oblikovanja.

Za one kojima sve navedeno nije dovoljno da prijeđu na noviji web preglednik (Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.6, Chrome 4, Safari 4...) IT administratori i web programeri će na određenim stranicama dati obavijest o zastarjelosti korištenog preglednika i link na nadogradnju na suvremeniji preglednik koji će im omogućiti potpun korisnički doživljaj suvremenih web stranica.

Gdje preuzeti nove preglednike?

Posjetom stranice www.download.hr besplatno možete preuzeti sve modernije preglednike. Odaberite između Internet Explorera 9, Firefox preglednika 4.0 i drugih.

Direktan link na download:
INTERNET EXPLORER 9

Direktan link na download: FIREFOX 4.0

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments