Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form
25
Tra

Edupunk i učitelji s DIY stavom

Imate edublog? Gloglate? Radite wikije?

I kreirate MOODLE tečaj? A Mashup-ovi su dio vaše svakodnevice?

Osmišljavate nastavni sat bez upotrebe PowerPointa, a ne možete živjeti bez računala i Interneta?

Sve je u redu s vama.

Dio ste edublogosfere kojom vlada Edupunk.

Pojam Edupunk (engl. education, punk) osmislio je Jim Groom 25.8.2008. u svom blogu „Staklene pčele“ http://bavatuesdays.com/the-glass-bees/ kada je, prema tumačenju Stephena Downesa (jednog od najpoznatijih komentatora u području online učenja i novih medija) najavio borbu protiv komercijalizacije učenja, stavio naglasak na stav DIY (Do It Yourself – učini to sam) te učenje i poučavanje za sebe.

Edupunk opisuje inventivno učenje i poučavanje, odnosno obrazovanje s dijelovima punk ideologije obilježene buntovništvom, individualizmom i slobodnim mislima pri čemu predmetak edu označava skupinu korisnika, visoko tehnološki obrazovanih DIY učitelja, koji ne rade po tradicionalnim didaktičkim strukturama i shemama. U osnovi je DIY kultura aplicirana na edukaciju. Učenje se odvija unutar Web 2.0 kulture koja učenike smješta u središte procesa učenja na način učenje prestaje biti samo „konzumiranje“ sadržaja, već se odvija kroz suradnju i kreiranje vlastitog znanja uz pomoć raznovrsnih resursa i korisnika.

Pri tome društveno umrežavanje potiče dinamiku društvenih odnosa u online okruženju stvarajući odnose i relacije između članova zajednice koji međusobno komuniciraju na barem desetak različitih načina.

Pokret koncipiran na ovaj način i uz upotrebu navedenih Web 2.0 alata rezultira događanjem u obrazovnoj reformi kada se tradicionalne metode podučavanja ostavlja po strani, a uključuje se online tehnologija i učitavaju određeni alati i besplatni učeći materijali i sadržaji kao omiljeni načini poduke koji povećava interes, kreativnost i uspjeh.

Međutim, takvo učenje i poučavanje nije ovisno samo o tehnologiji. Ono se treba dogoditi na putu između tehnologije i učitelja. Ovisi prvenstveno o stavu učitelja, njegovim vještinama i sposobnostima u području informatike i njegovom otvorenom umu. Edupunk kao obrazovni pristup okuplja oko sebe sve učitelje, stručnjake i znanstvenike koji u svojem radu primjenjuju Web 2.0 alate na način da koriste bilo koji web softver koji podržava i/ili potiče grupnu interakciju, a za koji su se prethodno uvjerili da ispunjava njihove zahtjeve te da je podržan u upotrebi od strane ostalih članova Edupunka. Riječ je o životnoj filozofiji jer Edupunk je samo pojam za učitelje koji su vođeni DIY stavom i koji su pokretači promjena u obrazovanju.

Za sve učitelje pobornike upotrebe Web 2.0 alata zvanima, samozvanima ili nazvanima učiteljima 2.0 mjesta u Edupunku ima, ako i samo ako žive u Web 2.0 kulturi i ne mogu živjeti bez Web 2.0 alata te ako bodre i podupiru svoje učenike u uključivanju u proces učenja i obrazovanja njih samih na način da i sami budu vođeni DIY stavom i ovakvim načinom razmišljanja.

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments