Tehnologija u obrazovanju

Tehnologija u obrazovanju - učenje i poučavanje u novoj obrazovnoj sredini Web 2.0 alatima i DIY stavom

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form
04
Svi

Tehnologija ih ubija

(Ne)spremni za cjeloživotno učenje

Gledam to već godinama.

Gledam kako ništa na sebi ne rade.

Gledam kako propadaju, tonu, gube se u svakodnevnim obvezama i zadacima ...

Ne likujem, samo sebi čestitam kako se nisam utopila u okružju, u svakodnevici, u takvom pojednostavljanju života.

Moja je priča drugačija. Oduvijek sam bila poticana na učenje. Oduvijek učim. I uvijek ću tako.

Danas se to zove, nazvano je, cjeloživotno učenje. Znam da je negdje u genima ključ za usmjeravanje na taj proces i nemoguće ga je stvoriti. Želja za učenjem uvijek, u svakoj situaciji, u svako vrijeme; razvijene strategije i načini obuhvaćanja, prijema i primjene informacija i znanja u odgovarajuće vrijeme i na željenom mjestu obilježje je osoba sklonih učenju - tako definiraju i objašnjavaju ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. 

Cjeloživotno obrazovanje interesna je sfera osoba sklonih učenju. Čin je osobne realizacije i razvoja u svrhu uključivanja u formalno učenje koje završava (može i početi) stjecanjem akademskog stupnja. Neformalno učenje u svrhu dopune znanja, vještina i sposobnosti, više i manje potrebnih za nastavni i izvannastavni rad, za uključivanje u rad i ispunjavanje zakonskih obaveza, najčešće počinje u trenutku osjećaja manje vrijednosti u odnosu na osobe sklone učenju i njihova postignuća. Kod visoko osviještenih osoba o potrebi cjeloživotnog učenja i cjeloživotnog obrazovanja i osoba koje su uključene u nj, ovaj dio educiranja prirodni je nastavak na proširivanje znanja, sposbnosti i vještina, kompetencija neophodnih u društvu znanja. 

Primjena i upotreba naprednih IK tehnologija s naglaskom na Web 2.0 alate, osobine su FIT persons (engl. Fluent with Informations Technology), osoba visoke informatičke pismenosti, ali prije svega visoke informacijske pismenosti, osoba s naglašenim i prepoznatim Do-It-Yourself (DIY) stavom. U FIT i DIY pearsons prepoznate su osobe sklone učenju i osobe usmjerene na cjeloživotno obrazovanje.  

Naknadno usmjeravanje ka procesu cjeloživotnog učenja, bez "podloge" u vidu gena, želje, svijesti i potrebe u uključivanje u kulturu cjeloživotnog obrazovanja rezultira osobama koje tehnologija ubija. Kako do sada nisu ulagale puno ili nimalo truda u samoobrazovanje (samoedukaciju) u području IKT-a (a tako je i u drugim područjima) tehnologija ih frustrira. Najbolje je što se sada ne ustručavaju izjasniti kao informatički nepismene osobe. To mi je najbolje u cijeloj priči. Jer nikad ne spomenuh potrebu njihove edukacije u području tehnologije (o primjeni tehnologije u nastavi i izvannastavnim aktivnostima takvih persona ću drugi put), a prepoznaše se.

Sad se već puno traži od njih. I moraju ulagati velike napore i trud, nastojanja, da zadovolje elementarnu razinu informatičke pismenosti. Neki još nažalost nisu svjesni da bez informacijske pismenosti nema ni informatičke.  

Sada, u poziciji outsidera, s čežnjom se prisjećaju vremena kada smo MI u svoje slobodno vrijeme odlazili na organizirane edukacije u području IKT-a i provodili sate i sata za računalom kako bismo naučili što više (nepokoreni DIY stav), dok su one i oni bezbrižno "čavrljali" i mirno ispijali kavice. Sada kad na naplatu, konačno i kod nas, dolazi nekome postolar, njima vrag, panika...

 

 

 

Rate this blog entry:
mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica je savjetnica u I. osnovnoj školi Bjelovar u kojoj radi više od 20 godina u razrednoj nastavi. Prva je u RH znanstveno proučavala učionicu s jednim računalom (eng. One Computer Classroom) što je rezultiralo magisterijem na temu nova obrazovna sredina – učionica s jednim računalom. Stalna je suradnica u Školskim novinama za koje piše stručne članke iz odgojne i obrazovne prakse. Aktivna je eTwinnerica i eTwinning ambasadorica. Suradnica je CARNeta. Sudjelovala je u izradi CARNetove sigurnosne politike za škole. Bila je mentorica Comenius asistentice. Koordinatorica je Erasmus+ KA1 projekta "Future-Oriented School" i dvogodišnjeg KA2 projekta "English Learning Friends". Ponosna je članica Stručne radne skupine "Uporaba IKT" pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svoje je interese i hobije vezane uz računala i njihovu primjenu u nastavi i izvan nje spojila s profesionalnim. Iznimno je ponosna na odličnu suradnju s uredništvom Zbornice. Zaljubljenica je u društvene medije i aktivna korisnica istih. Redovito se stručno usavršava u području primjene i upotrebe novih obrazovnih tehnologija u nastavi. Majka je dvoje djece.

Comments