Ispis

6. državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa 2014.

prometPrometni odgoj jedan je od prvih pravih, životno važnih programa te se nameće potreba edukacije djece o prometnim propisima već u najranijoj dobi.

Unatoč pozitivnom trendu pada broja stradalih u prometu proteklih godina, još uvijek zaostajemo za zemljama EU, još uvijek te brojke mogu biti ljepše.

Svjesni toga, kao i činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima važnu ulogu u poboljšanju stanja sigurnosti cestovnog prometa, odnosno podizanju razine prometne kulture, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već šestu godinu za redom putem Prometne Učilice organizira državno natjecanje osnovnoškolaca i osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa.

„Prometna učilica" je prilagođena uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole i obrađuje sljedeće tematske cjeline - kretanje pješaka u prometu, vožnju bicikla, djeca suputnici u automobilima, opasnosti od igre i kretanja uz železničku prugu i funkcioniranje školskih prometnih jedinica, kako kroz poučne sadržaje, tako i kroz pitanja za provjeru znanja. Edukativni poučni sadržaji, pomoću slikovitih i kratkih slajdova, podržavaju suvremene, djeci atraktivne i pristupačne prezentacijske metode učenja u trajanju od nekoliko minuta te brže shvaćanje i usvajanje gradiva. Kod provjere znanja, odnosno vježbi, učenici imaju mogućnost pregleda svih rezultata te dobivaju povratnu informaciju o točnim i netočnim odgovorima, što pridonosi usvajanju prometnog znanja.

Posebno treba naglasiti korištenje „Prometne učilice" putem Interneta na desktop računalima, tabletima i smartphonovima, čime ona postaje dostupna školskoj djeci u svim dijelovima Republike Hrvatske (od kuće, iz škole i dr.). „Prometna učilica" se nalazi na internet adresi www.ucilica.skole.hr. Za pristup sadržaju potrebno je posjedovati korisničku oznaku u AAI@EduHR sustavu, koju učenici i učitelji mogu dobiti od administratora imenika u školi.

Osim djeci, „Prometna učilica" je namjenjena i učiteljima (najviše tehničke kulture i razredne nastave) za prezentaciju i poučavanje u školi. Učiteljima se, kroz aplikacijska rješenja, nudi mogućnost izrade njihovih vlastitih poučnih sadržaja i pitanja. Uz korištenje već postojeće baze pitanja, nastanivi mogu kreirati zadatake za vježbanje i provditi ispite za svoje razrede.

Jednako tako, „Prometnu učilicu", u svom radu, koriste i policijski službenici svih policijskih uprava i Ravnateljstva policije, za organiziranje raznih preventivnih aktivnosti u osnovnim školama, kao i organiziranje natjecanja iz poznavanja prometnih propisa (školska, županijska, državna natjecanja i sl.).

Vjerujemo se da ćete potaknuti svoje učenike na uključivanje u natjecanje koje traje do kraja studenoga i korištenje sadržaja Prometne Učilice.

Isto tako, vjerujemo da ćete i sami u nastavi korisiti ove vrijedne sadržaje, a sve s ciljem edukacije što većeg broja djece osnovama prometne kulture, prometnim propisima i poželjnom ponašanju u prometu, a sve zbog smanjenja stradavanja djece u prometu.

Shodno prošlogodišnjim iskustvima i sugestijama učitelja i učenika, malo smo dotjerali pravila natjecanja, a osigurali smo i prigodnu nagradu za voditelja najboljeg razreda.

PU Plakat 2014